Renovation of the kitchen of Claire & Mike’s Park Slope


One thing was very clear when Claire and Mike moved into their co-op in a converted industrial building in Brooklyn in August: they weren’t fascinated by cooking. And one thing wasn’t very clear: with a baby on the way and no experience with home remodeling, what would they do about it? Contemplating everything from a full gut to swapping in a single line of pre-made cabinets, Claire published the project above Sweeten and I met with a number of designers, design / construction firms, and contractors to discuss options for this Park Slope kitchen remodel. Claire and Mike have seen offers from Sweeten’s experts with very different fields of work; extensive detailed restylings up to the designs of the radiator cover and very simple proposals, centered on Ikea. The sweetener experts Paulina & Albert piqued their curiosity with options offering either fully custom furniture or a partly custom and partly Ikea hybrid.

“Confectionery expert Paulina was so friendly and open to our ideas, and had the design background to help me express what I wanted. I have nothing but the highest praise. “

–Claire, owner of a house in Brooklyn

The apartment’s 13-foot ceilings gave Claire and Mike plenty of room to play with the closet space, but the kitchen had an unusual layout that made the area between the sink and stove inaccessible. Claire and Mike thought about moving the plumbing and power lines, but as we’ve seen in Sweeten’s kitchen pricing guides, that move would have diverted thousands of dollars in permits and special rates. Claire and Mike chose to work with the design / build duo, Paulina and Albert, after discussing the custom approach and realizing that for a relatively small additional cost, they could significantly expand the cabinet space and make better use. of the unconventional layout. They had also decided to leave the appliances (except the refrigerator) in place, freeing up budget space for custom closet upgrades.

Renovation of the Park Slope kitchen

When the ideas came together, designer Paulina worked with Claire and Mike to translate their interests into selections of materials. The pair went with plywood base cabinets, lined with melamine interiors. To delimit the kitchen, Claire played with different dark blue and gray paint colors, settling on Benjamin Moore’s Evening Dove. Claire put her heart on a farmhouse sink and spent weeks searching online for the right size. His research also unearthed an unusual bridge faucet, a wonderful detail that set the feeling for the rest of the transformation.

Claire and Mike wanted the weight and sheen of Carrera marble counters, but were concerned about stains and durability. They’ve opted for quartzite counters – an admitted splurge – but Claire advises other homeowners that countertops are a worthy splurge because they’re so visible and functional. These countertops are particularly striking because quartzite feels shinier than marble and comes in thicker cuts, coating the new furniture with a substantial extra layer of contrast. To complement the bold cabinet color and textured countertop veining, Claire opted for a simple white subway tile backsplash to replace the original square grid tile. Claire also found furniture in oil-rubbed bronze and black porcelain from Rejuvenation, which bring some understated oomph to this sparkling new kitchen.

Renovation of the Park Slope kitchen

Park Slope kitchen renovation

Park Slope kitchen renovation

The original stove and dishwasher remained, but Paulina helped Claire and Mike find a new countertop refrigerator to free up space and smooth L-shaped furniture transitions. Paulina also stepped in to prevent a potential delay when she’s the wrong refrigerator was delivered. Paulina opened the box and realized the mistake in time to refuse the delivery, avoiding a classic mistake that plagues many renovations.

Like other Park Slope residents, Carol, Claire and Mike designed a custom kitchen island to replace a butcher block that had been too large and inflexible. The couple wanted the extra space and counter prep option, but didn’t want to anchor anything in place, so Paulina put the new island on wheels that let it lean against the wall or roll into the center of the kitchen. Paulina also cleverly added storage space to the kitchen’s exterior line – most of that space is already taken up by the interior storage and oven, but Paulina dug a tunnel in the section near the wall to give Claire and Mike an unusual angle. storage for a section of lockers that had never been accessible before.

Park Slope kitchen renovation

Park Slope kitchen renovation

Park Slope kitchen renovation

Albert’s construction team finished the job a week earlier, giving Claire and Mike some extra time to settle down before their new baby arrives. Claire reports that they now have more space than they need and are waiting to see what kind of baby necessities they’ll end up storing in this super stylish new space. Many thanks to Claire and Mike for sharing this space and best wishes from the Sweeten team as you welcome your new arrival!

Isn’t this one of the most beautiful kitchens we’ve seen all year? If you’re feeling inspired by Claire and Mike’s first foray into remodeling, post your project on Sweeten and we’ll introduce you to the personally selected contractors who are right for your project!



Source link